Bejegyzés

Kedves Hallgatótársaim!

2022 októberében, amikor átvettem a Hallgatói Önkormányzat elnöki tisztségét, egy olyan időszak vette kezdetét, amely tele volt izgalmas kihívásokkal és lehetőségekkel. Az akkor megalakult új elnökség célja az volt, hogy a HÖK működését transzparenssé és hatékonyabbá tegye, különös tekintettel a pénzügyekre és a hallgatók támogatására. Első lépésünk a HÖK pénzügyeinek megreformálása volt, maximálva a szociális támogatásokra szánt állami normatívát, hogy minél több, szociálisan hátrányos hallgatót segíthessünk.

Igyekeztünk újraéleszteni számos régi hagyományt, színesebbé és közösségibbé tenni az egyetemi életet. Sajnos, annak ellenére, hogy a legjobb szándékkal és erőfeszítéssel dolgoztunk, azt tapasztaltuk, hogy a hallgatók nagy részét ezek a kezdeményezések nem érdekelték.

Ezenkívül az elmúlt időszakban számos változás indult el az egyetemen, amelyek jelentős része teljes mértékben pozitív, azonban több olyannal találkoztam, amikkel nem tudok azonosulni. Ezek az irányvonalak ellentétesek azokkal az értékekkel és célokkal, amelyeket a HÖK elnökeként képviselni szeretnék.

Szeretnék megosztani veletek egy személyes élményt. Egyszer, az irodába érkező hallgató a következőt mondatokkal illette munkánkat: „Lehet, hogy nem fog minden rendeződni az egyetemen, de most talán kussolni kéne. Elvégre akkor jöhet pénz a ZAK-ra.” Ez a kijelentés azért fájt roppantóan, mert a mindenki számára ismert kancellári botrány kellős közepén volt az egyetem. Elkeserített, sőt, mai napig szomorúsággal tölt el, hogy egyesek inkább a csendet és a meghunyászkodást választanák, csak hogy pénzügyi támogatást kapjanak, függetlenül attól, hogy ez milyen hatással van az egyetem értékeire és jövőjére. Ekkor kezdtem el gondolkodni azon, hogy mennyire végzem jól munkámat, mennyire sikerül a hallgatók értékrendjéhez igazodnom. Ez számomra mind a mai napig nyitott kérdés.

Számtalan kihívással és morális dilemmával kellett szembenéznem, és az elmúlt szűk 1 éves időszakban olyan alkukat kellett megkötnöm, amik nem estek jól. Egy dologra viszont büszke vagyok; valamennyi ilyen esetben csak és kizárólag az intézmény jövőjét tartottam szemem előtt. Véleményem szerint az ilyesféle alkuk vezettek ahhoz, hogy egy megkeseredett irodista lett belőlem, és kiégtem. Mentális egészségem jóval az általam egészségesnek gondolt szint alá került, ami idővel komoly akadályokat okozhat a HÖK-ön belüli munkám során. Úgy érzem, hogy megszűntem önálló emberként élni, és csak HÖK elnökként létezek, mely állapot egykoron szoros emberi kapcsolataimra is rányomta bélyegét.

Leginkább azt sajnálom, hogy az egyetem a tavaszi felmondási hullám után bár sohasem lesz olyan, mint volt. A HÖK tagjaira azonban végtelenül büszke vagyok, különösen a 2023-as rektorválasztás és a 2024-es kancellári lemondatás körüli eseményekre. Ezek a pillanatok azt mutatják, hogy a közös munka és elkötelezettség révén képesek vagyunk jelentős változásokat elérni, ami miatt egy ilyen kicsi egyetem, mint az ország Zeneakadémiája is képes nagy dolgokat tenni.

Hosszas elhatározás után végül úgy döntöttem, hogy 2024. augusztus 16-ával lemondok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöki pozíciójáról.

Döntésemet sok átvirrasztott éjszaka és hosszas vívódás után hoztam meg. Az egyetemen zajló, számomra „érdekesnek” tűnő döntéshozatali folyamatok, illetve a közelgő rektorválasztás ténye, ehhez kapcsolódóan a nem hivatalos jelöltek neve egyaránt elszomorít. Azonban fontos, hogy elsősorban saját egészségem miatt mondok le erről a nehéz, de megtisztelő pozícióról. A választások után megalakuló elnökség munkáját legjobb tudásom szerint fogom segíteni, hogy az új elnöknek ne kelljen szembesülnie azokkal a kihívásokkal, amelyekkel nekem kellett elnökségem során. Azt kívánom a HÖK következő elnökének, hogy soha ne alkudjanak meg, és folytassák azt a nehéz munkát, amit elkezdtem sokadmagammal.

Köszönöm mindazoknak, akik támogattak és együttműködtek velem ebben az időszakban! Külön szeretném kiemelni mindazokat a hallgatótársaimat, akikkel hosszabb-rövidebb ideig együtt dolgozhattam HÖK elnökként:

2022/2023
Elnökhelyettes: Fenyvesi Gabriella Rea
Titkár: Gergely Máté
Gazdasági alelnök: Balogh Luca
Rendezvényszervező: Tóth Fanni Melánia
Nemzetközi kapcsolattartó: Amy van Walsum
Asszisztensek: Bodor Kitti, Csillag Dávid, Földvári Mátyás, Hegedüs Roland, Lakó Levente, Nagy-Torma Julianna, Potyondi Anett, R. Török Anett, Szabó Anna, Török Anna, Wunderlich Márton
Figaro főszerkesztők: Németh Kira Gabriella, Varga László

2023/2024
Elnökhelyettes: Tóth Fanni Melánia
Titkár: Hollós Bálint
Gazdasági alelnök: Dénes András
Tanulmányi alelnök: Balogh Luca
Nemzetközi kapcsolattartó: Gyetkó Réka
Asszisztensek: Szabó Anna, Szikora Adél, Vámos Emma, Weisz Máté
Figaro főszerkesztők: Lakó Levente, Juhos Fanni Mária, Molnár Ádám
Figaro olvasószerkesztő: Németh Kira Gabriella

Minden egykori és jelenlegi HÖK tagnak borzasztóan hálás vagyok munkájáért! Végül, de nem utolsó sorban köszönöm az intézmény hallgatóinak, hogy 2 éven át elnökként tevékenykedhettem, és hogy a fontos célokért mindig összetartottunk. Úgy gondolom, hogy a következő időszak nehézségeinek tengerén csak ez a mentalitás vihet át minket a túlsó partra.

Németh Zoltán István
LFZE HÖK Elnök